Ik ben opgegroeid met zwarte piet in Suriname. Ieder jaar kwam die op de lagere school en omdat ik vaak stout was werden ik en andere stoute kinderen door zwarte piet meegenomen naar het kantoor van de schoolhoofd. Nooit heb ik, nog iemand uit mijn multi-religieuze, multi-etnische en multi-culturele vriendenkring zwarte piet geassocieerd met ras tot dat we de discussie in Nederland hoorden van de racisten die er steeds maar op hameren dat zwarte piet een belediging is voor negers. En jazeker, voor mij zijn het racisten die in alles ras-identiteit en racisme zoeken terwijl racisme en slavernij nog springlevend zijn op de wereld waar je ze geen kik over hoort zeggen.

Nu veranderen ze zwarte piet in een bruinere, sluikharige versie. En als we de gedachtengang van de racisten moeten blijven volgen, dan zouden nu de hindustanen kwaad moeten worden. Tot dat men zwarte piet helemaal maakt tot een witte piet en dus wij cultureel gaan wijzen dat de enige mensen die vriendjes zijn van de kinderen en namens sinterklaas kunnen handelen naar de kinderen witte mensen zijn. Want ja, we horen in alles ras te herkennen toch?

Ik hoop dat ik dit spelletje mentaal gewoon opzij zal kunnen zetten want dank zij deze racisten en de media, die daar een hype van maakt, begin ik ieder zwarte piet te zien als een neger, maar ook ieder neger te zien als zwarte piet. De racisten trekken mij ook in hun racistische denkwereld en daar heb ik niet zo een zin in.

Share This