SHPN_Dharma_Zelfmoord-0002_02_Op zondag 1 juni 2014 organiseerde SHPN (Stichting Hindoe Parishad Nederland) een bijeenkomst in de Shri Vishnu School in Den Haag. Ieder jaar viert SHPN de Hindoestaanse immigratie (Dit jaar 141 jaar). Ieder jaar hebben zij een thema. Vorig jaar was dat ‘Ramayan en Moderniteit’. Dit jaar ging het om ‘Zelfmoord in de Diaspora’.

Zelfmoord is namelijk een veel voorkomend probleem binnen de Hindoestaanse gemeenschap. Hoewel het in alle gemeenschappen voorkomt vinden Hindoestanen dat het teveel gebeurt binnen de gemeenschap. Het is een taboe onderwerp en meerdere sociaal medewerkers, geestelijkverzorgers en cultuur organisaties proberen dit onderwerp bespreekbaar te maken en mensen de gereedschappen te geven om hier wat aan te doen binnen hun sociale kringen.

Samen met Prof. Chan Choennie en Mevr Anita Nanhoe was ik een van de sprekers tijdens deze bijeenkomst.

Meneer Choennie sprak over de cijfers van zelfmoord in Nederland vergeleken met die van Suriname en van India. Ik verbaasde me dat de cijfers erop duiden dat de aantallen van zelfmoord niet veel verschillen met die van andere allochtone gemeenschappen in Nederland. Dat vind ik alarmerend. Maar goed, ik vind ieder geval van zelfmoord eentje teveel. En hoewel de autochtone Nederlanders wat lagere getallen hebben vind ik het nog steeds te veel dat er zoveel gevallen zijn. Mevrouw Nanhoe sprak over de correlatie tussen onderdrukking, seksueel misbruik en zelfmoord. Dit is zelfmoord vanuit een specifiek perspectief en dekt niet alle achtergronden of redenen achter zelfmoord. Toch vind ik het goed dat ook dit aangekaart wordt.

 

Er waren veel vragen vanuit het publiek en ik waardeer ook de SHPN om de moeite en het lef om dit ter sprake te brengen. Ik hoop dat mensen wat hebben gehad aan deze dag en ik hoop dat men gemotiveerd is om vaker te praten over dit soort onderwerpen.

 

Hieronder zijn fragmenten en foto’s te zien van ’t bijeenkomst


 

Share This