Over mij

Pandit (Hindoe geestelijke), Geestelijk verzorger, Informatie Architect, Life Coach en Filosoof. Ashis Mathura leeft volgens het concept “Manur Bhavah” (wordt een mens door menselijkheid te ervaren in al haar facetten)

Geboren in een familie van priesters, zakenmensen en leraren, is Pt. Ashis Mathura al op jonge leeftijd met de Sanatan Dharm in aanraking gekomen. Dankzij Guru’s, Pandits en andere wijze mensen heeft hij al op jonge leeftijd heel veel kunnen leren en was hij als leerling van wijlen Pt. Mathuraprasadji op de leeftijd van 11 jaar al praktiserend Pandit in de rituelen.

Als lid van de Interreligieuze Raad in Suriname heeft de Pandit veel gewerkt met geestelijken van andere religieuze bewegingen om de harmonie tussen de verschillende religieën in de Surinaamse gemeenschap te vergroten en heeft hij meegeholpen met het oprichten van de Shri Krishna Mandir Lalarookh.

Enkele jaren nadat hij naar Nederland kwam voor zijn studie Technische Informatica, is hij gestart met de Hindoe informatie site SanatanDharm.net met de toestemming van Sanatan Dharm Mahasabha Suriname en Sanatan Dharm Mahasabha Nederland (overkoepelende Hindoe organisaties in beide landen). De website bestaat om Hindoejongeren op een simpele manier meer duidelijkheid over het Hindoeïsme en kennis over de Hindoegeschiedenis te verschaffen. Daarnaast functioneert de website ook als digitale helpdesk voor Hindoejongeren. Via deze weg probeert hij jongeren tegemoet te komen die niet naar de Mandirs willen komen, maar toch betrokken willen zijn met hun religie. Dit betreft ook het plannen, ontwerpen en het produceren van video- (vidcasts) en audioprogramma’s (podcasts) op het internet als ook het verschaffen van informatie in de vorm van tekst en foto’s. Het gebruiken van de nieuwste technologieën om Hindoe principes kenbaar te maken is de basis waarop alles gebouwd wordt.

In 2015 is SanatanDharm.net omgezet in een stichting waar hij voorzitter van is.

Als Pandit is hij betrokken bij meerdere Hindoe organisaties, waaronder bij de Shiv Mandir te Rotterdam waar hij ook actief diensten leidt en scholieren die de Mandir bezoeken leert over het Hindoeisme. Om de Hindoe diensten aantrekkelijker te maken voor jongeren is hij een beweging gestart om de diensten in het Nederlands te geven tegen de traditie in, waar het in het Hindi wordt gegeven. Vandaag de dag zijn er steeds meer Pandits die de diensten geheel of deels in het Nederlands geven.

Daarnaast is hij sinds 2011 secretaris van de Sanatan Dharm Mahasabha Nederland. In deze functie houdt hij zich bezig met het waarborgen van de kwaliteit van tempeldiensten in Nederland en de samenwerking tussen verschillende Hindoe en niet-Hindoe organisaties te faciliteren.

Als geestelijk verzorger is hij actief in Rotterdam om zorg te verlenen aan iedereen, ongeacht hun ethnische of religieuze achtergrond, die enige affiniteit heeft met het Hindoeisme of Hindoe principes toepassen in het leven. Dit brengt hem bij ziekenhuizen, bejaardentehuizen, verzorgingstehuizen, buurtcentra en bij mensen thuis.

 

Sinds zijn studie periode houdt hij zich in Nederland ook bezig met verschillende religieuze en maatschappelijke groeperingen, waaronder Veelkleurige Religies Rotterdam, waar hij met vertegenwoordigers van andere religies verschillende sociale projecten heeft ondernomen. Onderwerpen van deze sociale projecten zijn bijv. compassie bevorderen in de samenleving en religieuze opvoeding. Tevens heeft hij op eigen initiatief sinds 2014 lezingen gegeven over “Met compassie het huwelijk ingaan, het huwelijk belijden en het huwelijk beëindigen.”

Daarnaast heeft hij in 2015 voor het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid meegeholpen om taboes binnen de Chinese gemeenschap bespreekbaar te maken.

In 2018 heeft hij op initiatief van gemeente Rotterdam lezingen gegeven over “Schadelijke culturele praktijken waaronder huwelijksedwang.”

Hij heeft ook zijn medewerking verleend aan landelijke media zoals Nieuwwij ,OHM en de NOS, waar hij inzicht verschaft in de maatschappelijke problemen en de religieuze beleving van Hindoes in Nederland.

Ook op cultureel vlak is Ashis zeer actief. Onder de vlag van DesiYUP heeft hij meegeholpen van het organiseren van concerten van Indiase muziek uit verschillende stijlen en genres, met als doel jongeren te interesseren in muziek die ook hun spirituele groei bevorderd.

 

wpChatIcon
Share This