Stigma is een groot probleem voor individuen en families die te maken hebben of leven met een psychisch probleem zoals depressie.

Zij kunnen daardoor geen hulp opzoeken of krijgen. Wat houdt iemand tegen of zorgt ervoor dat zij geen hulp kunnen zoeken? Misconcepties, verkeerde informatie en negatieve stereotypen die geassocieerd zijn met psychische klachten en zelfmoord zorgen voor een angst in mensen met psychische klachten. Probeert iemand met psychische klachten het probleem te vermijden waardoor de problemen erger worden met ernstige gevolgen zoals zelfmoord.

Stigma verminderd de kans dat iemand iemand hulp zoekt en dus hulp kan krijgen van hulpverleners. Familieleden van iemand met psychische klachten worden ook benadeeld door stigma. Angst om uitgesloten te worden of gediscrimineerd te worden en een gevoel van schuld zijn vaak gevolgen hiervan.

Daardoor vermijden ook familieleden het probleem zo veel mogelijk waardoor het probleem steeds erger wordt. Familieleden zijn bang om hulp te verlenen of om hulp van anderen te vragen. Daarom is het belangrijk om stigma tegen te gaan.

Dit zijn stappen die je kunt nemen:

  1. Leer over de feiten van suicide. Kennis over het onderwerp verwijderd vooroordelen en zorgt ervoor dat er accurate informatie wordt verspreid.
  2. Praat over het onderwerp. Er is niets om voor bang te zijn. Hoe meer over een onderwerp gesproken wordt, hoe meer de mysterie verdwijnt en het minder eng wordt. Daardoor kan je veel makkelijker omgaan met het onderwerp en kan je makkelijker op  zoek naar hulp.
  3. Sta iemand juist bij die worstelt met het onderwerp. Hoe ongemakkelijk het ook lijkt, laat zo iemand niet in de steek. Laat die persoon weten dat hij/zij bij jou terecht kan om te praten over het onderwerp. Bied de persoon hulp maar vooral hoop aan. Het is mogelijk om deze problemen te overbruggen en terug te gaan naar een succesvol en gelukkig leven.
  4. Corrigeer negatieve stereotypen. Ook als je ze ziet in de media of op internet. Het is belangrijk dat mensen goed geïnformeerd zijn. Als er misinformatie wordt verstrekt dan is het belangrijk om het tegen te gaan met de juiste informatie. Ook in familie kringen is het belangrijk om feiten recht te zetten.
  5. Schrijf naar de media over het onderwerp wanneer je ziet dat er weinig of verkeerd aandacht wordt besteed aan het onderwerp. Onderwijs anderen over psychische problemen en zelfmoord preventie.

 

Als je nog tips hebt die hier niet in staan, laat mij het aub weten via de contact pagina.

Bekijk ook deze video’s

 

Share This