Het was een zonnige zaterdag in Hulshorst. Een goed uitgekozen hotel (Apollo Hotel De Beyaerd), in een natuurlijke bosrijke omgeving maakte het plaatje compleet voor een gezellige satsang (spirituele bijeenkomst).

De topics die behandeld waren:

  • Ethiek van uit de geschriften door Amresh Tewarie
  • Vedische Astrologie door Nardev Arya
  • Spiritualiteit in het dagelijks leven door mij, Ashis Mathura
  • Vastu Shastra (Wetenschap van Architectuur) door Aniel Ramjanam
  • Gezond en vitaal leven met Ayurveda (gezondheidsleer) door Nicha Sukhraj

Hier wordt er een reportage gedaan op de website SanatanDharm.net en ik zal wanneer dit online is, een link plaatsen op deze pagina.

Na mijn korte inleiding was er tijd voor interactie. Daar hou ik van. Dit is het moment wanneer er werkelijk wisseling van kennis kan gebeuren.

Een aantal vragen die gesteld waren vind ik belangrijk om ook op deze pagina te zetten:

1. Is spiritualiteit Religie afhankelijk?

Dus, is het nodig om van een specifieke religie te zijn om spiritueel te kunnen leven. Het antwoord is in feite NEE. Het is niet religie afhankelijk. Notabene heb je geen religie nodig (zoals wij religie definiëren in het westen) om spiritueel te zijn. Wel is het zo dat religieen ons verschillende filosofieën, verhalen, rituelen en technieken meegeven om spiritueel te kunnen leven. Afhankelijk van de persoon zal die zich aangetrokken voelen tot een religie die hem/ haar de gereedschappen geeft om spiritueel te ontwikkelen.

Dus, religie kan heel goed helpen. Het Hinduisme geeft naar mijn mening de mens de beste, en meest makkelijke tools om spiritueel te groeien. Dit komt omdat spiritualiteit de basis is geweest van de Rishi’s (zieners) de de basis van het Hinduisme hebben overgeleverd aan ons. Maar normaals, om een spiritueel mens te zijn, ben je niet afhankelijk van religie, je bent juist vrij.

2. Is er een verschil tussen het Hinduisme en spiritualiteit?

Ik vind dat er geen verschil is tussen het Hinduisme en spiritualiteit. Maar het is heel persoonsgebonden. Je kan ook het Hinduisme belijden zonder rekening te houden met de spirituele aspecten ervan. De rituelen, de tradities, de regels etc hebben een spirituele achtergrond. Maar als jij je focust op het externe alleen dan is er een duidelijk verschil tussen het Hinduisme en spiritualiteit.

Maar als je juist het spirituele als uitgangspunt neemt, dan worden heel veel aspecten van het Hinduisme niet alleen duidelijker, maar ook veel vrijer. Zoals de Gita zegt, stijg je dan boven heel veel gebruiken om het groter geheel te zien en te ervaren.

Spiritualtiet en het Hinduisme gaan hand in hand. Spiritualiteit is het innerlijke, en het Hinduisme is het uiterlijke. Beiden samen is Sanatan Dharm: Het pad van de Ziel. De weg die de ziel beloopt om spiritueel te groeien en alle middelen die de ziel daarbij helpen.

3. Wat zijn de technieken die men kan gebruiken om spiritueel te groeien?

Technieken zijn persoonsgebonden. Wat voor de ene werkt, zal voor de ander misschien niet werken. Maar er zijn wel 4 basis principes uit Sanatan Dharm die de mens helpen om spiritueel te groeien wanneer ze deze principes toepassen en hun eigen technieken, eruit herleiden.

Satya, Daya, Daan en Tap. Kort uitgelegd zijn dit, eerlijkheid en waarheid, mededogen/compassie, vrijgevigheid, en als laatste zelfreflectie. Dit is uitgelegd in dit artikel op de site SanatanDharm.net: De 4 hoekstenen van Sanatan Dharm.

Deze 4 princiepen kan je op meerdere manieren toepassen en dat doe je door zelf te toetsen hoe je dat het beste kunt doen in jouw leven. Spiritualiteit is een praktische weg, dus leer je het door het toe te passen en te ervaren.

4. Door spiritualiteit ontstaat er een kloof tussen ouders en kinderen en daardoor zijn er veel problemen en zelfs zelfmoord. 

Dit was even lastig want het haalt meerdere onderwerpen door elkaar. Het is zo dat kinderen die meer richting de spiritualiteit gaan mogelijk onbegrip krijgen van hun ouders, vrienden en familie. Maar een spiritueel mens voelt en heeft meer begrip voor de mensen om hem heen. Ja, je krijgt onbegrip, maar het hoeft geen kloof te vormen tussen mensen. Integendeel, spiritualiteit brengt mensen juist dichter bij elkaar. Daarvoor hoeven niet alle partijen spiritueel voor te zijn.

Zelfmoord is een groot probleem in de Hindoestaanse maatschappij. Hierover heb ik ook al eerder een lezing gegeven. Maar zelfmoord heeft hele andere oorzaken. En ik ben van mening dat een spiritueel leven, zo heb ik ook uitgelegd in het begin van de lezing op 4 oktober, mensen juist kan redden uit depressie, isolatie en zelfmoord. Dus ik geloof niet dat een spiritualiteit een probleem veroorzaakt, maar juist dat het problemen kan verhelpen.

Als er nog vragen zijn, schroom aub niet om mij te mailen.

Share This