Ik hoor vaak, zowel in Suriname als in Nederland, onder de Hindoes het verwijt dat er geen solidariteit is binnen de Hindoe gemeenschap. Tijdens een bijeenkomst van verschillende Hindoes hoorde ik het weer en besloot er een video over te maken.

Stel dat iemand een initiatief neemt, dan krijgt hij niet gelijk de steun vanuit de gemeenschap, of wordt hij tegengewerkt. Dus, vinden sommigen dat het probleem is dat er weinig solidariteit is. Wij Hindoes, en soms wordt er ook gezegd Hindoestanen, horen per definitie elkaar te steunen en ‘één front’ te vormen.

Maar ik denk er anders over. Als iemand een initiatief neemt, dan hoeft een ander daar niet voor te voelen en het te steunen. Alleen als die persoon overtuigd is dat het ‘goed’ is zou iemand zich karmisch moeten binden aan andermans initiatief. En als dat niet zo is, dan hoor je gewoon nee te kunnen zeggen. Dat kan, omdat we in een vrije maatschappij wonen.

Maar stel dat iemand een initiatief neemt en je vindt het schadelijk. Schadelijk voor de maatschappij of schadelijk voor jezelf. Dan hoor je ook daartegen in te kunnen gaan. Ook als het gaat om andere Hindoes.

Om solidariteit te eisen van anderen, eis je in feite dat men als een kudde achter een persoon moet lopen. Maar het Hindoeïsme leert ons dat wij verantwoordelijk zijn voor onze eigen karma. En dat wij dus goed moeten nadenken over wat wij kiezen om te doen en te steunen. Goddank dat wij in een maatschappij wonen waar wij nog vrij mogen denken.

Share This