In Afrika leven er meer dan 600 miljoen mensen zonder electriciteit en gaan per jaar 3,5 miljoen mensen dood door het inhaleren van giftige gassen of branden die ontstaan om licht en vuur in huis te hebben.

Akon, de rapper uit Senegal koos ervoor om hier wat aan te doen. Samen met Thione Niang (Senegal) en Samba Bathily (Milian). Bathily is de CEO van een zonne energie bedrijf Solektra International. Samen vonden zij dat Afrika geen liefdadigheid uit het buitenland nodig had maar juist betaalbare schone energie welke geleverd werd door goed opgeleide Afrikaanse professionals die werkten met een for-profit (winstgevend) model. Door winst krijg je meer geld voor uitbreiding, investering, werkgelegenheid en een groeiende economie.

Ze hadden gelijk, want binnen een jaar zijn er een scala aan energie oplossingen geinstalleerd in 14 Afrikaanse landen!  Oplossingen zoals straatlantarens en huisverlichting. Huishoudens, scholen dorpen en ziekenhuizen hebben hierdoor voor het eerst toegang gehad tot energie voorzieningen.

Locale aanwezigheid, practische oplossingen en ondernemerschap zijn weer bewezen als betere manieren om een continent te helpen vooruit te gaan.

Bewezen is dat vele NGO operatoren die al tientallen jaren bezig zijn in Afrika, niet in staat zijn geweest om dit te verwezenlijken. Dit komt door verschillende factoren.

  • Als eerst behoren deze organisaties niet tot Afrika. Het zijn vaak Westerse organisaties die niet geworteld zijn in Afrika. Hun methoden en denkwijze is niet Afrikaans. Dat past niet binnen het diepgewortelde cultuur in Afrika.
  • Zij worden vaak betaald via religieuze organisaties die meer gefocust zijn om zieltjes te winnen dan om een land onafhankelijk te maken.
  • Deze organisaties zijn zo bureaucratisch dat ze niet meer in staat zijn om mensen te helpen maar meer bezig zijn met interne strubbelingen en verdelingen van geld en macht.
  • Zij bestaan om te kunnen blijven bestaan. Het oplossen van een probleem tast het bestaansrecht van zo een NGO aan. Wat doe je als mensen je niet meer nodig hebben? Veel geld wordt verkeerd gebruikt in zo een organisatie.

Akon en zijn partners zijn zelf Afrikanen, werkten met hun eigen geld en schulden, en zetten hun eigen naam en reputatie op het spel. Hierdoor heeft de groep een grotere drang gehad om te slagen.

Het feit dat de investeerders nu al een return of investment krijgen, is bewijs dat dit model veel beter is dan het charity model die Afrika al vele jaren heeft gebruikt.

 

Bronnen:

https://www.propublica.org/article/how-the-red-cross-raised-half-a-billion-dollars-for-haiti-and-built-6-homes

http://akonforafrica.com/our-activities/beliefs/

https://www.theguardian.com/global-development-professionals-network/2015/oct/05/akon-charities-africa-lighting-energy-access

www.soelektra-international.com

https://www.theguardian.com/global-development-professionals-network/2015/oct/05/akon-charities-africa-lighting-energy-access

http://www.worldenergyoutlook.org/media/weowebsite/2014/WEO2013_EnergyForAll.pdf

 

Share This