De mens is ingesteld om altijd de makkelijkste manier uit te zoeken. Dat is de reden waarom wij niet kilometers lopen maar in auto’s en fietsen rondrijden. Dat is waarom wij niet men de hand stenen dragen voor kilometers maar met grote machines stenen uithouwen en storten om hoge gebouwen op te zetten.

Het eisen van mensen om niet inventief te zijn en de beste en makkelijkste manier te vinden is een manier om mensen tot robots te maken. Ik hoorde een quote heel lang terug die ik alleen kan paraphrasen: To be able to find information is better then to know it by heart. In plaats van alle boeken kennis uit het hoofd te weten, is het veel beter om te weten uit welke boeken je op het juiste moment de juiste kennis moet halen. De manier waarop wij internet gebruiken is gebaseerd op deze principe.

Dit is ook waarom ik een probleem heb met de huidige manier van scholing in het hoger onderwijs. Er wordt eerder gevraagd aan mensen om een databank te zijn dan een inventieve kennis systeem die oplossingen kan produceren in plaats van alleen opgeslagen data.

Daarom dat deze video zo grappig lijkt voor mij wanneer ik het zie. De inventiviteit van de mensen om te spieken wijst op meer intelligentie dan mensen die alleen maar sommetjes weten te maken.

Share This