(Dit is een samenvatting van een online skype sessie)

Kun jij je vinden in één of meer van deze uitspraken?

  • Ik besteed veel meer tijd aan mijn telefoon terwijl dat niet mijn bedoeling is
  • Ik word steeds afgeleid door meldingen van verschillende apps, van email tot en met instagram updates
  • Ik krijg uit het niets de drang om even te kijken wat er op social media gebeurt
  • Ik heb vaak een leeg of ander negatief gevoel nadat ik op social media heb zitten scrollen

Wanneer je kunt vinden in één of meer van deze zinnen, dan ben je slachtoffer van ‘persuasive technology’. Kort gezegd is dat technologie gemaakt om de gebruiker te manipuleren meer tijd en aandacht te besteden aan wat de makers van de technologie hebben bepaald.

1. Maak de notificaties uit

Rood is een trigger die ons aandacht onmiddellijk trekt. Dit is met opzet zo ontworpen zodat je ongeacht wat je doet geneigd bent om te overwegen te drukken op het knopje.

Neem de controle terug door deze notificaties uit te doen.

2. Verwijder giftige apps

De apps worden met opzet giftig genoemd. Gif doet wat met het lichaam. Het schaad de fysieke en mentale gesteldheid van de mens. Zo zijn er een aantal apps die het zelfde effect hebben op ons. Als ze je slecht laten voelen over je zelf, jouw uiterlijk, jouw eigen waarde dan zijn ze giftige apps. Als ze jouw in een mentale staat zetten waar je jezelf vergeet, bedwelmt voelt en dat tijd in een rap tempo voorbij gaat, dan zijn het net zo giftig als drugs.

Neem controle terug:

Als je wilt communiceren met vrienden en familie, gebruik geen Facebook maar stuur ze directe berichten met een app als Signal.

Verwijder TikTok waar mensen elkaar alsmaar nadoen met internet memes en stuur betekenisvolle video’s regelrecht naar de mensen om wie je geeft.

Verwijder instagram en stuur foto’s die je maakt naar groepen in Signal, of plaats ze op fotografie sites als Flickr.

3. Gebruik behulpzame apps

Niet alle apps zijn slecht. Hoewel het niet de beste oplossing is om een technologie probleem op te lossen met nog meer technologie, zijn er wel apps die je kunt inzetten om je te helpen bewuster te leven.

Neem de controle terug:

Gebruik apps die je melden om de pc / telefoon uit te doen

Gebruik apps die jouw tijd achter de pc of telefoon bijhouden. Bijvoorbeeld Moment (iOS)

Verwijder afleidingen door de News feed uit te schakelen Bijvoorbeeld News Feed Eradicator (iOS)

Houw jouw focus op jouw doelen. Bijvoorbeeld met de app Flipd (iOS)

Beoefen Yoga en Mindfulness. Insigth Timer (iOS)

4. Elimineer Emotie Triggers

Door middel van clickbait en sociale triggers worden wij geneigd om te klikken op nieuwssites en social media sites zodat ons gesteldheid vergiftigd wordt. Iemand met een slecht gesteldheid is makkelijker manipuleerbaar en raakt verweven in een bolwerk van ‘aandachtsvampieren’. Een gelukkig mens is moeilijker te manipuleren. Ontvolg de profielen of informatie websites / groepen die angst zaaien of negativiteit spreiden.

Er is zeer zeker gevaar op de wereld en er zijn genoeg slechte mensen op de wereld. Maar bangmakerij en stemmingmakerij zal je niet helpen daartegen weerbaar te zijn. Met kennis, liefde en een analytisch denkvermogen kan je heel ver komen op een positief manier. Of het nou gaat om criminaliteit waar je voor moet uitkijken of een pandemie. Het heeft geen nut om met angst of woede rond te lopen.

5. Verbreed jouw beeld door verschillende perspectieven te bestuderen

De manier waarop social media werkt is om je precies voor te schotelen waar je al mee eens bent. Dit wordt ook wel ‘confirmation bias’ genoemd. Hierdoor krijg je tunnel visie als het gaat om verschillende meningen die je kunt hebben. Het is heel jammer voor de geest om niet verschillende perspectieven te raadplegen om uiteindelijk te komen tot jouw eigen conclusie. En zelfs als je al bent gekomen tot jouw eigen conclusie, dan is het goed om het op te wegen tegen verschillende andere perspectieven. Al is alleen voor een ‘update’.

6. Oefen compassie uit

Vaak vergeten we dat wij en anderen allemaal mensen zijn. Mensen zijn compleet. Dat betekent dat ze aspecten hebben die ‘perfect’ zijn en aspecten die vol met fouten zitten. Toch eisen we van elkaar en soms onszelf dat wij robots moeten zijn. Door compassie uit te oefenen geven we onszelf en elkaar de ruimte om mens te zijn.

Dit kan op verschillende manieren. Kijk naar jouw omgeving en vooral naar de mensen in jouw omgeving. Wat kun jij doen om de sfeer menselijker te maken?

7. Zet grenzen voor digitale zaken

Baken de tijd die je besteed aan of met technologie uit. Heb zekere uren waar je afstand neemt van jouw pc, tv en telefoon. Heb een vaste plek waar je jouw telefoon plaatst en laat staan.

8. Ontkoppel jezelf geheel

Kies een dag uit de week of uit de maand om geheel te ontkoppelen van techniek. Geen telefoon, internet, tv of social media voor een hele dag. In plaats daarvan ga je de natuur in. Of ga je een boek lezen. Je bent een mens, niet een verlengstuk van een digitale netwerk waar je aan gekoppeld moet blijven om een doel in het leven te hebben.

9. Omring jezelf met positiviteit

Als je bezig bent met techniek, laat het je ook inspireren. Bewaar links en sites die je energie en vreugde geven. Lees ook nieuwssites en blogs die positiviteit belichten in plaats van alleen negativiteit.

wpChatIcon
Share This