Historicus Roger Eckrich uit Virginia Tech publiceerde in 2001 zijn onderzoek van 15 jaar waar hij de slaappatroon van verschillende volkeren en ook uit verschillende tijdperken in kaart bracht. Zijn onderzoek wees uit dat wij moderne mensen anders slapen dan onze voorouders en dat dit waarschijnlijk heel slecht is voor ons.

Het blijkt dat door de eeuwen heen men in het algemeen niet sliep in 1 blok van 8 uren. De slaap werd verdeeld in twee blokken verspreid over 12 uren. De eerste blok was 3 tot 4 uren slaap,  gevolgd door een blok van wakker en actief zijn van 3 uren en dan weer gevolgd door slaap tot de ochtend uren.

Psychiater Thomas Wehr deed in de jaren 1990 een experiment waar hij 14 mensen voor een maand lang gecontroleerd ging observeren. Vanaf schemering wanneer de zon onder ging, tot de zon weer opkwam was er geen elektriciteit. Hooguit kaarslicht. Het bleek dat deze mensen na 3 weken automatisch het patroon van slapen adopteerden zoals Echrich in zijn onderzoek wees.

Historicus Craig Koslofsky zegt dat de wereld geleidelijk aan begon te veranderen vanaf de jaren 1667 toen Parijs de eerste stad op de wereld werd die de straten dagelijks verlichtte in de avond uren. Men werd meer bewust van tijd en de druk om te produceren werd steeds groter. Rond de 19e eeuw begon de industriële revolutie waarna deze oude slaap patroon bijna helemaal verdween in de moderne wereld.

In het westen noemen ze het een bi-modale slaap patroon. In het Hinduisme noemen ze het een Brahma-Gyan Jagran. Of het nou in India was of in Europa, na de eerste slaap blok werden velen wakker en ging men, met kaarslicht lezen,  reflecteren op hun dromen, bidden, en mediteren. Men was veel meer bezig met het spirituele dan nu.

Ekirch gelooft dat de meeste slaap problemen en ook lichamelijke problemen die mensen ind e ochtend hebben, komen door het niet hebben van een bi-modale slaap patroon.

Veel onderzoek naar het effect van licht, electronica en straling geeft mij ook steeds meer een indicatie dat wij nu niet slapen zoals wij horen te slapen om onze hersenen in piek conditie te houden.

 

Bronnen:

(1)http://www.bbc.com/news/magazine-16964783

 (2)http://www.nytimes.com/1995/03/14/science/modern-life-suppresses-an-ancient-body-rhythm.html?scp=6&sq=dr%20thomas%20wehr&st=cse&pagewanted=all

http://slumberwise.com/science/your-ancestors-didnt-sleep-like-you/

 

Share This