Ik heb in mijn leven gemerkt dat mijn grooste obstakel niet de factoren om mij heen waren, en ook niet eens de mensen om mij heen. Mijn grootste obstakel ben ik zelf geweest. De gezegde “you are your own worst enemy” heb ik in de praktijk ondervonden.

In mijn gesprekken met anderen is het mij opgevallen dat ongeacht afkomst of status vele mensen met praktisch dezelfde obstakels zitten die ik voor mezelf creëerde. Vandaar dat ik een lijst van ze heb gemaakt voor zowel mezelf als voor anderen. Ik hoop dat, door deze punten te herkennen, je kunt starten om ze te overwinnen.

I'm my own worst enemy

Ik heb niet genoeg tijd om mijn doelen te bereiken

Heb je het echt druk? Waarmee? Ben je bezig met belangrijke zaken? Zaken die voor jou belangrijk zijn? Iedereen heeft het druk. Maar als iets belangrijk genoeg is voor je, dan maak je er tijd voor. Heel vaak zijn wij bang om werkelijk tijd te besteden aan wat ons gelukkig maakt. Maar als het belangrijk is voor je, dan heb je er tijd voor. Als het belangrijk genoeg is, dan offer je tijd voor tv, muziek, uitgaan en zelfs slaap ervoor op.

Ik moet wachten tot het juiste moment aanbreekt

Er bestaat geen juiste moment. Een juiste moment waar alle omstandigheden perfect zijn is een manier om uit te stellen. Niet voor niets zeggen ze: “There is no time like the present!”

Ik heb alleen maar één kans

Your-dream-doesnt-have-an-expiration-date.-Take-a-deep-breathe-and-try-again.-KT-WittenIedere dag is een nieuwe dag. We krijgen allerlei soorten kansen om verschillende doelen te bereiken. Als wij geloven dat wij maar één kans hebben, dan zullen wij wachten tot alle omstandigheden perfect zijn. En dat zal nooit gebeuren. Dus stellen wij het uit om onze doelen en dromen te volgen. Grote bedrijven zijn ontstaan doordat mensen steeds bleven proberen. Grote dromen zijn bereikt omdat mensen ondanks dat ze 100 keer gefaald hadden die 101ste keer toch weer probeerden. Zolang je leeft kan je gaan voor jouw dromen.

Ik heb niet genoeg geld

Niemand heeft genoeg geld! Rijke mensen hebben ook investeerders nodig om hun dromen te bereiken. Haast nooit zijn onze dromen zo klein als onze middelen. Meestal zijn onze dromen groter dan de middelen die wij hebben. Maar de mens is inventief en in staat om met weinig middelen geld te genereren door harde werk in te stoppen. Het leveren van diensten, het vinden van investeerders voor jouw dromen en het delen van jouw dromen met de juiste mensen die jouw kunnen helpen zijn activiteiten waar je automatisch bezig mee bent als je gepassioneerd bent over jouw doelen in het leven.

Ik heb niet een dure diploma

Ja, het is heel handig om een diploma te hebben van een grote en dure universiteit. Maar dat hoeft geen voorwaarde te zijn om jouw dromen te volgen. Vooral nu we in een tijd leven van trainingen en cursussen. Er is niet meer maar één weg om jouw doelen te bereiken. Het gaat erom of je de juiste motivatie hebt en weet te komen aan de nodige kennis om jouw doelen te bereiken.

Ik heb geen talent

strength-1Talent geeft je een voorsprong. Maar het is niet wat jou succes geeft. Het is ‘effort’, het geven van uren en uren van jouw tijd om te excelleren in wat je wilt doen. Effort wint uiteindelijk van talent. Effort brengt je door de barrières van pijn, depressie, verdriet, tegenslag en onwil van anderen. Jouw doorzettingsvermogen om toch op jouw pad naar jouw doelen te volgen zal je daar brengen. Niet jouw talenten.

Ik heb geen connecties

Niemand begint met het juiste netwerk. Maar om de juiste mensen te leren kennen, moet je ook de stap nemen en jezelf open stellen voor anderen. Vaak doen wij dat niet, of durven wij dat niet omdat wij bang zijn om afgewezen te worden. Wij zijn bang voor wat anderen vinden van ons. Maar uiteindelijk zitten wij wel met de negatieve gevoelens van wat wij vinden van onszelf. De angsten voor negativiteit van anderen die wij ‘mogelijk’ zouden kunnen krijgen zijn gevoelens die wij al hebben voor onszelf.

Ik heb andere verantwoordelijkheden

Ieder mens heeft meerdere verantwoordelijkheden. Er zijn altijd genoeg redenen om jouw doelen en dromen niet te volgen. “Zoek en gij zult vinden”. Maar als jouw dromen belangrijk zijn, dan zal je jouw verantwoordelijkheid om jouw dromen te bereiken niet verwaarlozen. Je zult prioriteiten stellen en andere verantwoordelijkheden opofferen of delegeren naar anderen. Verantwoordelijkheden helpen ons om te groeien, en ze helpen ons om wat te betekenen voor de mensen om ons heen, maar laat verantwoordelijkheden nooit jouw belemmeringen worden om jouw grootste verantwoordelijkheid te vervullen; het volgen van jouw dromen.

Ik heb niet genoeg ervaring

action cures fearNiemand begint met genoeg ervaring. En wanneer je genoeg ervaring hebt dan is wat je doet ook saai werk geworden. Groei krijg je wanneer je net niet genoeg ervaring hebt en het een uitdaging is om te doen wat voor jou staat om te doen. Ervaring krijg je door te blijven proberen, te falen en te leren eruit. Laat een tekort van ervaring juist een motivatie zijn om te proberen.

Ik moet perfect zijn

Ik moet perfect zijn, of ik moet het gelijk perfect doen. Dit is een van de grootste belemmeringen. Een ieder weet dat perfectie niet haalbaar is. En een ieder weet dat hij/zij niet perfect is. En dat is dan een reden om het maar niet te doen. Want een imperfect persoon kan geen perfecte resultaten leveren. Maar wat wij vergeten is dat perfectie niet nodig is om onze doelen te bereiken. Uiteindelijk gaat het erom dat we het bereiken. Perfectie is niet een objectief iets, maar een gevoel. En er is geen beter gevoel dan de tevredenheid van het bereiken van jouw doel.

Dit zijn een paar punten waar ik aan heb gedacht die mij zelf ook hebben tegengehouden om mijn doelen te bereiken. Ik hoop dat door ze te benoemen jij ze ook zult herkennen en overwinnen in jouw leven.

En nu, GA VOOR JOUW DROMEN!

 

Share This