Ik liep eergisteren in Rotterdam aan de schiedamseweg. Daar liep er een creoolse dame met een bijbel in haar hand. Omdat ik niet gewend ben om iemand met een bijbel in zijn hand op straat te zien lopen bleek ik kijken naar de vrouw en wat ze zou doen. Ze liep naar een marrokaanse jongen die geen 3 meter van mij stond.

Zij begon hem te vertellen over Jezus en hoe iedereen gered kan worden. Ik snapte toen dat ze bezig was om hem te ‘redden’ zoals mijn Christelijke vrienden dat altijd noemen. De jongen probeerde haar stil te krijgen met vragen als, ‘wanneer komt Jezus dan precies?’, ‘Waar is God dan?’ en ‘Hoe weet je dat Jezus ooit bestaan heeft en zoon van God is?’

Voor ik verder liep hoorde ik de jongen bijna exact deze woorden zeggen: ‘je praat tegen een muur. Ik ben islamiet dus ik geloof niet in die nonsens, je kan evengoed tegen een muur praten’.

Terwijl ik weg liep dacht ik in mezelf. Hoe mooi is de vrijheid in Nederland en beseffen mensen dit wel?
1. De vrouw kon gewoon met een bijbel in haar hand op straat lopen. Zou ze dat doen in Saudi Arabië dan was ze gearresteerd. Daar wordt je al gearresteerd als je met een tattoo loopt van een ander religie.
2. De vrouw kon gewoon op straat tot een niet-christen praten over haar religie zonder erge gevolgen. In landen als Marokko wordtje het land uitgezet. In landen als Saudi Arabie wordt je gearresteerd.
3. De jongen was vrij om te luisteren en hoefde niet te accepteren wat hij hoorde. Hij kon ertegen ingaan en zelfs uitdagende vragen stellen. Had een Hindu dat gedaan in Afganistan of in de Karshmir provincie van India, dan was hij vermoord. In die Bangladesh kan je geen kritiek uitoefenen op Islam en hoor je gewoon te bekeren als dat geëist wordt van je. Doe je dat niet dan is jouw leven niet gegarandeerd.
4. Als iemand notabene zou zeggen dat hij een religie nonsens vindt, dan zou hij in sommige plaatsen niet alleen moeten vrezen voor zijn leven, maar ook vrezen voor het leven van zijn familie en vrienden. In landen als Pakistan kunnen er gewoon rellen ontstaan als er één persoon verdacht wordt van het zeggen dat hij Islam nonsens vindt.

Hoe vrij zijn wij niet in Nederland om tot iemand te praten over onze religie, maar belangrijker nog, hoe vrij zijn wij niet dat wij gewoon nee kunnen zeggen en kunnen zeggen dat wij iets nonsens vinden. Geef mij maar de vrijheid van Nederland dan alle andere deugden die de bovengenoemde landen te bieden hebben.

wpChatIcon
Share This