boss and leaderIn een cultuur waar er wordt geëist om werk af te hebben is het heel lastig om een leider te zijn terwijl je de baas bent over anderen. Heel vaak zien de mensen met wie je werkt, of de mensen die onder je werken dan eerder als de baas en niet zo zeer als de leider. Een leider kan ook de baas zijn, maar niet alle bazen zijn leiders.

Zelf zie ik dat ik in mijn handelen naar de mensen met wie ik werk niet altijd de leider bent, maar eerder een baas. Dit zorgt voor schade in de relaties maar uiteindelijk schaad het ‘t werk.

Hier is een kort lijstje van verschillen tussen een baas en een leider.

  1. Een leider heeft niet de noodzaak om zichzelf afzonderlijk op te stellen tegenover andere werkers.
  2. Het doel voor een baas is om het werk af te krijgen en de deadline te halen. Een leider krijgt niet alleen het werk gedaan, maar is eerst bezig met het empoweren en motiveren van zijn teamleden. Het gaat niet alleen om het aanwijzen wat fout is, maar hoe de ander beter zou kunnen zien om zulke fouten niet meer te hoeven maken.
  3. Een baas is iemand die het midden wilt zijn van de groep en alle aandacht wilt. Een leider laat de groep het middelpunt zijn en het beste uit de team laat stralen.
  4. Een baas kan een goede of een slechte leider zijn. Maar een leider kan geen slechte baas zijn. Een leider doet de taken met de team, neemt geen credit voor de prestaties van de team en beloont de team op goede prestaties. Een baas neemt de credit en betaalt de team uit.
  5. Een baas wilt gehoorzaamd en gerespecteerd worden. Een leider wilt geliefd worden.

Zijn er nog andere punten die ik in mijn lijstje heb gemist? Laat mij die weten en ik zal ze toevoegen; natuurlijk met jouw naam in de credits 🙂

Hier nog een foto die ik op internet had gevonden:

boss vs leader 2

Share This